Ce poate ascunde constipaţia cronică?

 

Constipaţia cronică poate avea multe cauze, în special la persoanele în vârstă, de la cauze funcţionale până la cancere.

 

În cele ce urmează voi prezenta cazul unui pacient pe care l-am operat in urmă cu 2 luni la Spitalul Monza, Bucureşti, cu o constipaţie cronică produsă de anevrisme arteriale.

 

Bărbat în vârstă de 75 de ani, cunoscut cu o constipaţie cronică, este investigat prin colonoscopie şi angio CT in urma cărora se descoperă anevrism de arteră iliacă comună, bilateral şi constipaţie cronică funcţională.

Ce este un anevrism de arteră iliacă?

 

Aorta (artera principală a organismului) se bifurcă la nivelul bazinului în două artere – artera iliacă comună dreapta şi artera iliacă comună stânga.
După un traiect de aproximativ 4-6 cm, fiecare dintre arterele iliace comune se bifurcă la rândul lor într-o arteră iliacă internă (arteră hipogastrică) şi arteră iliacă externă.
Arterele iliace interne vascularizează vezica urinară, organele genitale, muşchii fesieri şi rectosigmoidul, în timp ce arterele iliace externe vascularizează membrele inferioare.

 

Denumirea de arteră iliacă vine de la faptul că aceste artere se află la nivelul osului iliac (os care participă la formarea bazinului sau pelvisului).

 

Artera iliacă poate deveni anevrismală la nivelul oricărui segment al său.
Deobicei anevrismul de arteră iliacă este localizat la nivelul arterei iliace comune şi însoţeşte anevrismul de aortă abdominală.
Uneori pot să apară anevrisme ale ambelor artere iliace comune asociate anevrismului de aortă abdominală.
Alteori pot să apară anevrisme uni sau bilaterale ale arterelor iliace comune, interne sau externe.
Anevrismele de arteră iliacă au o frecvenţa mult mai mică decât anevrismele de aortă.

 

Care este tratamentul pentru anevrismul de arteră iliacă?

 

Tratamentul anevrismelor de arteră iliacă se poate realiza endovascular sau chirurgical deschis.

 

Obiectivele principale ale tratamentelor anevrismelor sunt următoarele:

  1. sângele să nu mai circule prin artera dilatată, deoarece sângele care circulă printr-o arteră dilatată exercită o presiune mare asupra pereţilor arteriali şi în final aceştia se pot rupe determinand şoc circulator şi decesul bolnavului.
  2. să se menţină vascularizaţia zonelor distale de anevrism (refacerea fluxului arterial după excluderea anevrismului din circulaţie).

 

Tratamentul endovascular constă din introducerea unui tub din material sintetic cu un diametru egal cu cel al unei artere normale, în interiorul anevrismului, astfel încât sângele să circule prin acel tub şi nu prin arteră dilatată. Introducerea tubului sintetic se face cu ajutorul unei „sârme” ce intră în sistemul arterial printr-un mic orificiu de la nivelul unei artere din regiunea inghinală.

 

O problema importantă a acestei metode este legată de fixarea capetelor tubului sintetic de arterele nedilatate, proximal şi distal de anevrism.

 

În cazul anevrismelor de arteră iliacă comună, de cele mai multe ori, distanţa dintre capătul distal al anevrismului şi originea arterelor iliacă externă şi iliacă internă este foarte mică şi astfel zona de fixare distală a tubului sintetic (endograftului) este foarte scurtă.
De aceea pentru a reface vascularizaţia membrelor inferioare prin artera iliacă externă, uneori este acoperită originea arterei iliace interne.

 

În cazul ocluziei arterei iliace interne pot să apară dureri intermitente la mers, localizate la nivelul muşchilor fesieri, impotenţă sexuală, ischemie intestinală (rectosigmoidiana).
Aceste manifestări pot să apară în special dacă ambele artere iliace interne sunt ocluzionate. În anumite cazuri, datorită circulaţiei colaterale, pot fi astupate ambele artere iliace interne şi nici una din manifestările de mai sus să nu apară.

 

Aşadar, anumite tipuri de anevrisme de arteră iliacă pot fi destul de dificil de tratat prin metoda endovasculara.

 

Metoda chirurgicală deschisă constă din rezectia parţială sau totală a anevrismului sau anevrismelor de arteră iliacă şi refacerea fluxului arterial prin interpoziţia unui tub, liniar sau bifurcat, între aortă şi arterele sănătoase de sub anevrism (arterele iliace externe sau femurale).
Şi în acest caz menţinerea circulaţiei arteriale în teritoriul arterei iliace interne trebuie să reprezinte un obiectiv important al tratamentului.
Există diferite tehnici chirurgicale de menţinere a circulaţiei în teritoriul arterei iliace interne. Deasemeni la nivelul bifurcatiei arterei iliace comune se poate ajunge prin diferite căi de abord: calea retroperitoneala, calea transperitoneala, cu incizii tegumentare transversale, oblice sau longitudinale.

 

Care a fost opţiunea terapeutica in cazul prezentat?

 

În acest caz am efectuat excizia parţială a anevrismelor şi refacerea fluxului arterial prin interpoziţia unei proteze de Dacron 18/9 între aortă şi arterele iliacă externă şi internă, bilateral, prin abord retroperitoneal bilateral şi sub anestezie generală.

 

Astfel a fost restabilit fluxul arterial atât la nivelul membrelor inferioare cât şi la nivelul ambelor artere iliace interne.
Pacientul a avut o evoluţie postoperatorie favorabilă, a stat în terapie intensivă 1 zi, şi s-a externat a 9-a zi postoperator.
Postoperator tranzitul intestinal a revenit la normal, constipaţia determinata de compresia mecanică dispărând.
Aşadar, în anumite cazuri de anevrisme de arteră iliacă, datorită faptului că pelvisul este delimitat de pereţii ososi, în condiţiile în care există o mărire de volum a arterelor iliace (care sunt situate în interiorul pelvisului), acestea determina o compresie mecanică la nivelul intestinelor, compresie care poate determina apariţia constipaţiei.

 

După excizia anevrismelor, compresia extrinsecă de la nivelul intestinului a dispărut, dispărând astfel şi cauza constipaţiei.

O părere despre “Ce poate ascunde constipaţia cronică?

  1. Dr. Halpern aprecieri ptr. intreaga activitate! Ma bucur ca, activezi la unul dintre
    cele mai apreciate spitale private. Iti apreciez perseverenta si hotararea luata!!! Din tot sufletul, vreau sa fii cel mai bun om si chirurg SUCCES!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *